Gebelik hesaplama sayesinde tahmini doğum tarihinin belirlenmesi mümkün olur. Ayrıca yapılan gebelik takibi sayesinde bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sağlık durumu da değerlendirilebilir. Gebelik sürecinde belirli dönemlerde anne adaylarına tarama testleri yapılmaktadır. Bu testlerin uygun olan haftada yapılması önemlidir. Anne karnındaki bebekte olabilecek bir gelişim geriliği ile genetik hastalıkların tespiti bu tarama testleri ile belirlenebilir. Bu yüzden gebelik hesaplama ile gebeliğin haftalık takibi daha sağlıklı yapılabilir.
Bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve doğumun sağlıklı gerçekleşmesi açısından gebelik takibinin yapılması gerekir. Bu nedenle gebelik hesaplama önemli bir hale gelmektedir. Planlı bir gebelik anne adayının bilinçli olmasına yardımcı olur. Ancak günümüzde0planlı gebeliklerin daha az olduğu görülmektedir. Bu açıdan tahmini doğum tarihinin hesaplanması, gebeliğin takibi açısından gebelik hesaplama ön plana çıkmaktadır. Gebelik hesaplama tahmini olarak yapılmaktadır. Bunun başlıca nedeni gebelikte pek çok etkenin doğum tarihini etkileyebilmesidir.
Normal olarak gebelik süresi yumurtanın sperm ile döllenmesinden itibaren ortalama 40 haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Bu kadının son adet kanamasından itibaren 40 haftalık bir süreci içerir. Gebeliğin başlamasından sonra tahmini doğum tarihinin hesabı gebeliğin 40 hafta oluşuna göre değerlendirilmektedir. Ancak doğumlar gebeliğin 40 haftasından önce 37 ve 40 haftalarda meydana gelebilir. Bazı gebeliklerde olası risklerden dolayı erken doğum da gerçekleşebilir. Bazı gebeliklerde ise doğumun gerçekleşmesi 41-42 haftalarda olabilir.
Gebeliğin başlangıcı kural olarak erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesiyle başladığı kabul edilmektedir. Fakat gebelik hesaplama sırasında ilişkinin olduğu gün böyle değerlendirilmez. Bu hesaplamada getirilen standarda göre anne adayının gördüğü son adet kanamasının ilk gününde gebeliğin başladığı kabul edilmektedir. Gebelik hesaplama sırasında aynı zamanda ay kullanılmaz. Gebeliğin insanlarda normalde 280 gün sürdüğü kabul edilir. Bu süre ise toplamda 40 haftaya karşılık gelir. Bu yüzden tahmini doğum tarihinin hesaplanmasında kadının son adet kanamasının ilk günü dikkate alınmaktadır. Bu tarih tahmini olarak dikkate alındığı için anne adayı ve doktor açısından tahmini olarak doğumun ne zaman olacağı hakkında bilgi verir.
Tahmini olarak doğum tarihinin hesaplanması sırasında kadının son adet tarihinin ilk günü baz alınarak 40 haftalık gebelik süreci belirlenmektedir. Bu şekilde yapılan hesaplamada normalde pek değişiklik olması beklenmez. Buna rağmen gerektiği takdirde doktor tarafından yapılan ultrason tetkiklerindeki ölçümler yardımıyla kadının düzeltilmiş doğum tarihi hesaplaması yapılabilir.
Doktorun gebeliğin ilk aylarında yaptığı ultrason ölçümleri resimler ya da kağıtlar ile yapılır. Bu verilerin anne adayları tarafından korunması gerekmektedir. Doğum tarihi konusunda bir aksama olduğu takdirde bu verilerden faydalanılabilir. Ultrason tespitleri ve kadının son adet tarihi verileri ile belirlenen 40 hafta süresince doğum gerçekleşmezse bazı testler de yapılabilir. Bu şekilde gebeliğin 41-42 haftasına kadar beklenebilir. Bu süreden sonra doğum dışarıdan müdahale edilerek gerçekleştirilebilir.
Gebelik döneminde tahmini doğum tarihinin hesaplanması için Nagele yöntemi kullanılır. Bu yöntemle yapılan gebelik hesaplama sırasında son adet kanamasının ilk gününe yedi gün eklenir. Bulunan tarihten üç ay geriye doğru gidilerek gebe kadının tahmini doğum tarihi bulunur. Yapılan hesaplama sayesinde kadının gebelik haftası ve tahmini doğum tarihi tespit edilmiş olur. Bu hesaplama doğumun gerçekleşeceği son tarihi verir. Genellikle doğumlar bu tarihten önce gerçekleşir. Dolayısıyla kadınların planlı gebeliklerde ve plansız gebeliklerde son adet tarihi konusunda hassas olması gerekmektedir. Bu gebelik takibi ve bebeğin sağlıklı gelişiminin takip edilmesi açısından önem taşımaktadır.
Gebelik hesaplama için anne adayının son adet tarihinin ilk günü önemli bir veridir. Ancak bazı hallerde gebelik hesaplamada bu yeterli olmayabilir. Bu yüzden gebeliğin başlangıcında doktor tarafından yapılan bebeğin ultrason ölçümleri özenle saklanmalıdır. Ultrason ölçümleri ile gebeliğin hangi haftada olduğu, bebeğin sağlıklı olup olmadığı belirlenebilir. Ayrıca beklendiği gibi tahmini doğum tarihinde doğum gerçekleşmediğinde ilk aylarda yapılan ultrasın ölçümleri çok yararlı olur. Kadının düzeltilmiş doğum tarihi bu şekilde belirlenebilir ve doğum sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Doğum bu tarihte de gerçekleşmediği zaman sezaryenle doğum yolu tercih edilebilir.
Jinekoloji
Genital Estetik
Genital Estetik
Genital Estetik
Jinekoloji
Genital Estetik
Vajinismus
Vajinismus
Genital Estetik
Gebelik ve Doğum
Jinekoloji
Jinekoloji