Hamilelik sürecinde, anne ve bebek sağlığı açısından risk faktörü taşıyan durumların varlığının söz konusu olmasına, riskli gebelik denilmektedir. Riskli gebeliklerde, doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine kadarki süreçte, gebelik takibi çok önemlidir.
Tıbbi literatürde perinatoloji olarak bilinen riskli gebelikler, hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturan faktörlerin bulunmasıdır. Riskli hamileliklerde, gebelik sürecinin sağlıklı olarak tamamlanmasının önünde engel teşkil edebilecek sorunlar bulunur. Bu nedenle, canlı doğuma ulaşılabilmesi için özel bir riskli gebelik takibi yapılması gerekir. Gebeliğin riskli olarak adlandırılmasında etkili olan faktörler;
Riskli gebelik takibi ile anne ve bebek sağlığı, gebelik süreci boyunca korunarak, doğum sürecine ulaşılması sağlanır.
Riskli gebelik, birçok farklı nedene dayanıyor olabilir. Genel olarak riskli gebeliğe neden olan faktörler, dört ana grupta toplanır;
Hamilelikte riskli gebelik tanısının konması, gebelik takibi sürecinin de özel olarak planlanmasına neden olur. Riskli gebelik takibinde rutin kontroller, normal bir gebeliğe göre daha sık gerçekleştirilir. Bazı durumlarda ise anne ve bebek sağlığını korumak adına, anne adayı hastaneye yatırılarak takibe alınabilir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları olan anne adaylarında, gebelik takibi süreci, gebe kalmadan önce başlatılır. Oto-immün hastalıkları olan anne adayları, çocuk sahibi olma planı yaptıklarında, alanında uzman bir kadın doğum hekimine başvurarak danışmanlık almalıdır. Gebelik süreci, bu tür riskli hastalıkların varlığında, mutlaka uzman hekimle birlikte planlanmalı ve kontroller aksatılmadan devam ettirilmelidir.
Riskli gebelik takibinde, anne ve bebek sağlığını kontrol altında tutmak için uygulanan başlıca test ve tetkikler;
Vajinismus
Gebelik ve Doğum
Vajinismus
Jinekoloji
Gebelik ve Doğum
Gebelik ve Doğum
Jinekoloji
Jinekoloji
Jinekoloji
Vajinismus
Gebelik ve Doğum
Jinekoloji