Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
+90 (530) 492 27 29
Op. Dr. Nagihan SAZ | Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
  • Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
  • +90 (530) 492 27 29
  • info@drnagihansaz.com

Sezeryan Doğum

Sezaryen doğumun hekim tarafından karın ön duvarı ve rahimin cerrahi olarak kesilmesi ile doğumun gerçekleştirilmesidir. Sezaryen bir doğum seçeneği olarak düşünülmemeli ancak normal doğumun gerçekleşemediği veya ciddi sorunlar ile karşılaşıldığı zamanlarda doğumun tamamlayıcısı veya hayat kurtarıcı seçeneği olarak kabul edilmelidir.

Günümüzde en sık sezaryen nedenleri geçirilmiş sezaryenler, bebeğin pozisyonu ile ilgili durumlar, plesantanın yerleşim problemleri, plesantanın erken ayrılması, normal doğumun gerçekleşememiş olması (ilerlemeyen eylem) bebekte doğum sırasında sıkıntı (kalp atımlarında düşme) olmasıdır.

Bebeğin ters olması ya da geçirilmiş sezaryen gibi durumlarda önceden tarih belirlenerek yapılan sezeryana planlı sezaryen denir. Örneğin ACOG (Amerikan jinekoloji obstetri derneği) geçirilmiş sezaryen durmunda sezaryen sonrası normal doğum düşünülmüyorsa 39+1 de sezaryen tavsiye eder. Normal doğum beklerken gelişen bir problem durumunda yapılan sezaryen ise acil sezaryan olarak tanımlanır.

Sezaryen Doğum Mu? Normal Doğum Mu? Güvenli!

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Örneğin ilk doğumlarda planlı sezaryan da komplikasyon oranı normal doğumdan daha düşüktür. Fakat tekrarlayan sezaryenlar özellikle 5 ve üzeri oldukça risklidir. Bebek yan duruş ile duruyorsa normal doğuma zorlamak hem bebek hem anne için ölümcül sonuçlanır. Yani doğum kararı tamamen kişiye özel olmalıdır. Üstelik doğumun kişi için doğru şeklini herzaman önceden belirlemek mümkün değildir. Kesin kontraendikasyon (yasak) yok ise normal doğuma şanş tanınmalı, bir problem gelişirse sezaryana geçilmelidir.

Sezaryen Anestezisi Nasıl Olmalıdır?

Sezaryende genel anestezi ve rejyonel (kısmi ) anestesi seçenekleri vardır. Rejyonel anestezi epidural, spinal ve epidural-spinal kombine seçeneklerini içerir. Rejyonel anestezi hem koplikasyonlarının genel anesteziye göre daha az olması, hem gebe için daha komforlu bir doğum sağlaması, hem bebek açısından daha güvenli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Elbette kişiye özel durumlar vardır ve bunları değerlendirip karar vermek anestezi uzmanının sorumluluğudur.

Sezaryen Sonrası Süreç Önemli Midir?

Sezaryen sonrası bakım sezaryanın önemli bir aşamasıdır. Sağlık ekibinin ilk işi ciddi bir operasyon olan sezaryen doğum sonrası sağlık güvenliğini sağlamaktır. Annenin tansiyonu, nabzı, kanaması, idrar miktarı, alması gereken serumlar takip edilir. Lohusa annenin hareket etmesi, ağrı kesici desteği, emzirme danışmanlığı sağlanmalıdır.

Sezaryen sonrası süreçte lohusanın bol sıvı alması ve hareketli olması komplikasyonları azaltmak, bir an önce günlük yaşama dönmek için önemlidir. Hem operasyon hem lohusalık zorlukları ile başetmeye çalışan anneye aile desteği oldukça önemlidir.

Sezeryan Doğum

Hizmetlerimiz

Jinekoloji, Gebelik ve Doğum, Genital Estetik, Vajinusmus