Kadın kanserleri , iç ve dış genital bölgedeki organlarda görülen kanserlerdir. Yumurtalık, rahim ağzı ve rahim kanseri en sık görülen kadın kanserleridir. Dış genital bölgede görülen kanser türleri ise vajina ve vulvada görülen kanserlerdir. Kadın kanserleri ve tedavisi işleminde, kanserin türüne ve ilerleme durumuna göre farklı yaklaşımlar tercih edilebilir. Genellikle kanserli dokuların cerrahi ile çıkarılması gerekir. Bununla birlikte radyoterapi ve kemoterapi sayesinde de kanserli dokuların yok edilmesi, kadın üreme sisteminin yeniden sağlıklı hâle gelmesi sağlanabilir.
Meme kanseri ve kadın üreme sisteminde görülen kanserler, genel olarak “kadın kanseri” ya da “jinekolojik kanser” olarak adlandırılır. En yaygın görülen kadın kanserleri:
Rahim kanseri, özellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Hiç doğum yapmamış kadınlar, hipertansiyon ve obezite sorunu olan kadınlarda daha sık görülür. Rahim kanserinin en belirgin özelliği ise menopoz sonrası kanamalardır. Rahim kanserinin tanısında rahim içinden alınan biyopsinin patolojik incelemesi gereklidir. Tedavi sürecinde ise cerrahi tercih edilebilir. Rahim içi bölgedeki lenflere de sıçrama varsa kanserli doku ile birlikte lenf bezlerinin de çıkarılması gerekebilir.
Genellikle HPV yani “Human Papilloma Virüs” nedeniyle oluşan, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Bu nedenle rutin jinekolojik kontroller aksatıldığında, sessizce ilerleyebilir. Belirti verdiğinde ise anormal vajinal kanamalara neden olabilir. Rahim ağzı kanserinin teşhisinde en etkili yöntem ise düzenli olarak PAP-smear testlerinin yapılmasıdır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavide başarı oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle özellikle HPV öyküsü olan kadınların düzenli jinekolojik muayeneyi aksatmaması oldukça önemlidir.
Yumurtalık kanseri de tıpkı rahim ağzı kanseri gibi sessiz ilerleyen bir kanser türüdür. Yumurtalık kanserinin en karakteristik özelliği sindirim sistemi şikâyetleridir. Bu nedenle rutin muayene aksatılıp, semptomlar hafife alınırsa tedavi için geç kalınabilir. Yumurtalık kanserinin tedavisi genellikle yumurtalıkların alınması ile yapılır. Tedavide esas olan tümörlü dokuların maksimum seviyede çıkarılmasıdır. Bunun için gerekli durumlarda karın zarı, apandisit, karın içi lenf bezlerinin de çıkarılması gerekebilir.
“Dış genital bölge kanseri” olarak da bilinen vulva kanseri, genelde vulva olarak adlandırdığımız dokularda görülen ve kapanmayan yaralarla karakterize olur. Bu yaralarda kanama da olabilir. Eğer kanser kasıktaki lenf bezlerine atlarsa, kasıkta şişlikler oluşabilir.
Vajina kanseri oldukça nadir görülen bir kadın kanseri türüdür. Genellikle cinsel ilişki sırasında kanamaya neden olur. İdrar torbası ve kalın bağırsağa yakın bölgede oluştuğu için dışkılamayı da etkileyebilir. Jinekolojik muayene ile bölgedeki kanseröz dokular kolayca fark edilebilir. Biyopsi sonucuna göre de kesin tanısı konulabilir.
Özellikle menopoz döneminden sonra kadın kanserlerine karşı daha dikkatli olmak, düzenli jinekolojik muayeneyi aksatmamak gerekir. Menopoz sonrasında görülen bu şikâyetler genital bölgedeki tümörlerin habercisi olabilmektedir:
Genital Estetik
Genital Estetik
Vajinismus
Gebelik ve Doğum
Jinekoloji
Gebelik ve Doğum
Genital Estetik
Gebelik ve Doğum
Vajinismus
Vajinismus
Gebelik ve Doğum
Jinekoloji