Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Op.Dr.Nagihan Saz
Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
+90 (530) 492 27 29
Op. Dr. Nagihan SAZ | Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
  • Mimar Sinan Mh. Ali Çetinkaya Blv. Uğur Apt No:58 D:8 K:3 Alsancak/Konak
  • +90 (530) 492 27 29
  • info@drnagihansaz.com

Pap Smear Testi

Pap smear testinin (kısaca smear testi diyoruz) önemini anlamak için nasıl yapıldığını ve anormal çıktığında ne anlama geldiğini bilmemiz gereklidir. Böylece neden düzenli olarak yaptırmanız gerektiğini de anlamış olursunuz. Smear testi, rahim ağzından alınan hücrelerin incelendiği basit bir testtir. İlk kez bunu yapan doktorun adı ile yani Dr.George Papanicolaou’nun adı ile anılmaktadır. Yalnızca kanser hücre varlığı gösterilmekle kalmaz, ayrıca ilerde kanserleşme ihtimali olan hücreleri de belirler. Böylece daha kanser oluşmadan bunu yok etme şansını yakalamış olursunuz. Bu test bulunmadan 50 yıl kadar önce, rahim ağzı kanserinden ölümler daha fazla idi. Artık bu ölümler oldukça azalmış durumdadır. Eğer düzenli smear testi yaptırırsanız rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimalinizi oldukça azaltırsınız. Yada yakalansanız bile erken evrede iseniz tedavi şansınız %90 nın üzerinde olur.

Kimler Smear Testi Yaptırmalıdır?

İlk testinizi 21 yaşında yada ilk cinsel ilişkiden üç yıl sonra yaptırmalısınız. Daha sonraki yıllarda ise şöyle yapılmalıdır;

– 21 ile 29 yaş arasında yılda bir kez

– 30 ile 69 yaş arasında testleriniz normal ise her iki veya üç yılda bir smear testi yapılmalıdır.

– 70 yaş üzerinde ise son 10 yıldaki testleriniz normalse yada arka arkaya üç normal testiniz oldu ise artık smear testi yaptırmayabilirsiniz.

Eğer bazı riskleri taşıyorsanız bu yaşlara bakmadan her yıl smear testi yaptırmanız gereklidir. Riskler ise şunlardır;

– Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, özellikle fazla sayıda partnerle

– Halen fazla sayıda cinsel partneriniz varsa

– Partnerinizin erken yaşta cinsel ilişkiye başlaması ve çok sayıda partneri olması

– Cinsel yolla geçen bir hastalığınız varsa

– Ailede rahim ağzı kanseri olan varsa

– Smear testinde kanser öncesi hücreler varsa

– HPV(human papilloma virus) ile geçirilmiş enfeksiyon varlığı

– Sigara kullanımı

– HIV enfeksiyonu (AİDS)

– Organ nakli, kemoterapi yada uzun süreli kortizon kullanımı nedeniyle oluşan bağışıklık sistemindeki zayıflık

Eğer rahminiz alındı ve rahim ağzı bırakıldı ise bu durumunuzu doktorunuzla konuşmanız gereklidir. Doktorunuz gerekli görürse smear testi yaptırmaya devam edersiniz.

Smear Testinden Önce Yapılması Gerekenler

Testinizin sonucunun iyi çıkması için aşağıda yazılanlara dikkat edin.

Testten önce cinsel ilişkiye girmeyin. Vajinal duş yapmayın, her hangi bir vajinal fitil, krem, jel kullanmayın, bunlar anormal hücreleri yok edebilirler. Her ne kadar adet döneminde de test yapılsa bile, bu günlere denk gelmemesine dikkat edin.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Bu test, doktorunuzun muayenehanesinde yapılır ve sadece birkaç dakika sürer. Jinekolojik masada, vajinanıza giren bir alet yardımı ile rahim ağzından örnek hücreler alınarak, mikroskopta incelenecek olan lam üzerine sürülür. Bu lam, doktorunuz tarafından patolojiye gönderilerek uzman bir patolog tarafından incelenmesi sağlanır. Testin sonucuna patolog karar verir.

Smear Testinin Sonuçları Nelerdir?

Bu test ile bir hastalık tanısı konmaz. Ancak doktorunuza daha ileri tetkik gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olur. Tarif edilen anormal hücrelerle, riskiniz belirlenir. Anormal sonuç çıkarsa kolposkopi denen özel bir aletle rahim ağzından biyopsi alınarak kesin tanı konur. Testin, yanlış negatif verdiği durumlar da olabilir. Yani sizde anormal hücre olduğu halde testiniz normal çıkabilir. Fakat bu durum %5 civarındadır.

Yanlış pozitif yani sizde anormal hücre yokken testte var görünmesi ise çok daha nadir bir durumdur. Yanlış negatife neden olan durumlar; yeterince hücre alınmaması, anormal hücre sayısının az olması, küçük bir lezyon olması, kan veya diğer hücrelerin anormal hücreleri kapatması ile olabilir. Ancak anormal hücrelerin tespit edilememesi size zaman kaybettirmez. Çünkü rahim ağzı kanserinin gelişmesi yıllar sürer ve bir testte çıkmasa bile, bir dahaki testte görülme olasılığı yüksektir.

Pap Smear Testi

Hizmetlerimiz

Jinekoloji, Gebelik ve Doğum, Genital Estetik, Vajinusmus