Adet döngüsü boyunca her ay yumurtalıkta bir folikül (kist) büyür. Folikül, yumurtanın geliştiği yerdir.
Başka bir kist türü, bir yumurta folikülden çıkarıldıktan sonra ortaya çıkar. Buna korpus luteum kisti denir. Bu tür kist genellikle az miktarda kan içerir. Östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar.
Yumurtalık kistleri en çok ergenlikten menopoza kadar üreme yıllarında görülür . Bundan sonra durum daha az yaygındır.
Doğurganlık ilaçları almak genellikle yumurtalıklarda çok sayıda folikül (kist) oluşmasına neden olur. Kistler, bir kadının döneminden sonra veya hamilelikten sonra kaybolur.
Fonksiyonel yumurtalık kistleri, polikistik yumurtalık sendromu gibi hormonla ilişkili durumlar nedeniyle yumurtalık tümörlerinden veya kistlerinden farklıdır .
Yumurtalık kistleri genellikle semptomlara neden olmaz.
Bir yumurtalık kisti aşağıdaki durumlarda daha çok ağrıya neden olur
Yumurtalık kistlerinin belirtileri şunları içerebilir:
Foliküler kistlerde adet dönemlerindeki değişiklikler nadirdir. Bunlar korpus luteum kistlerinde daha yaygındır. Bazı kistlerde lekelenme veya kanama olabilir.
Doktorunuz bir pelvik muayene sırasında veya başka bir nedenle ultrasonunuz olduğunda bir kist bulabilir.
Bir kisti tespit etmek için ultrason yapılabilir. Sağlayıcınızın, gittiğinden emin olmak için sizi 6 ila 8 hafta içinde tekrar muayene etmesi gerekebilir.
Gerektiğinde yapılabilecek diğer görüntüleme testleri şunları içerir:
Aşağıdaki kan testleri yapılabilir:
Fonksiyonel yumurtalık kistleri genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Genellikle 8 ila 12 hafta içinde kendiliğinden kaybolurlar.
Sık sık yumurtalık kistiniz varsa, jinekoloğunuz doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler) yazabilir. Bu haplar yeni kist riskini azaltabilir. Bu haplar mevcut kistleri küçültmez.
Yumurtalık kanseri olmadığını doğrulamak için kisti veya yumurtalığı çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir. Ameliyat büyük olasılıkla şunlar için gerekli olacaktır:
Yumurtalık kistleri için ameliyat türleri şunları içerir:
Polikistik yumurtalık hastalığınız veya kistlere neden olabilecek başka bir bozukluğunuz varsa başka tedavilere ihtiyacınız olabilir.
Hâlâ adet gören kadınlarda kistlerin geçme olasılığı daha yüksektir. Postmenopozal bir kadındaki karmaşık bir kistin kanser olma riski daha yüksektir. Basit bir kistse kanser olasılığı çok düşüktür.
Komplikasyonlar, kistlere neden olan durumla ilgilidir ve aşağıdaki kistlerle ortaya çıkabilir:
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
Ayrıca, aşağıdaki belirtiler çoğu gün en az 2 hafta boyunca mevcutsa, doktorunuzu arayın:
Bu semptomlar yumurtalık kanserinin bir göstergesi olabilir. Kadınları yumurtalık kanserinin olası semptomlarına bakmaya teşvik eden çalışmalar herhangi bir fayda sağlamadı. Ne yazık ki, yumurtalık kanserini tespit etmek için kanıtlanmış bir yöntemimiz yok.
Sık sık hamile kalmaya ve fonksiyonel kistler geliştirmeye çalışmıyorsanız doğum kontrol hapları alarak önlenebilir. Bunlar foliküllerin büyümesini engeller.
Fonksiyonel yumurtalık kistleri; Fizyolojik yumurtalık kistleri; Korpus luteumun kistleri; Foliküler kistler
Gebelik ve Doğum
Gebelik ve Doğum
Genital Estetik
Genital Estetik
Jinekoloji
Jinekoloji
Jinekoloji
Vajinismus
Vajinismus
Genital Estetik
Jinekoloji
Gebelik ve Doğum